Какво представлява процедурата
Ботокс

Ботокс

botoxnewЗА ПРОЦЕДУРАТА

Какво представлява процедурата

Инжектирането на ботокс е бърза медицинска манипулация, при която в мускулите на кожата на лицето и шията се въвежда строго определено количествос ниска концентрация разтворен ботулинов токсин. Целта е да се предизвика релаксация в дадена мускулна група и като резултат да се постигне изглаждане на бръчките в надлежащата кожа. Процедурата е почти безболезнена, като не се налага предварително прилагане на локален анестетик. В мястото на инжектиране е възможно зачервяване, леко подуване, които в рамките на половин до един час отшумяват и могат да бъдат прикрити с грим. Всеки безпроблемно веднага след процедурата може да премине към дневните си ангажименти.

Какво трябва да знаем преди процедурата

По отношение на процедурата по инжектирането на ботулинов токсин- не изисква специална подготовка на кожата. Въпреки това е добре да бъде осъществена предварителна консултация, в която да се коментират целевото въздействие, очакваните резултати и евентуални нежелани ефекти.

По отношение на самия токсин – той се синтезира и отделя от бактерии, наречени Сlostridium botolinum. Познати са два типа токсин – тип А и тип В. За медицински цели се използва главно токсин тип А. Той в прилаганите ниски дози и концентрации води до подобряване на естетичния вид и намаляване белезите на умора и стареене на кожата и не може да предизвика заболяването ботулизъм.

По отношение на грижи след поставяне на инжекциите – изискване е оставането в изправено положение през следващите четири-шест часаслед самата манипулация. Пациентите не бива да лягат и да се навеждат прекомерно през този период, както и да не масажират инжектираните места. Видим резултат от процедурата може да се очаква след 2-я до 4-я ден от манипулацията. Препоръчително е да се насрочи консултация седмица до две след процедурата, за да се проследи ефекта от инжектирания токсин и само при необходимост да се направят touch-up (ретуширащи) инжекции.

Резултати от процедурата

Инжектирането на ботулинов токсин в различни мускулни групи по лицето и шията постига намаляване и дори елиминиране на мимическите линии и бръчки, което се дължи на отпускащия ефект на токсина.
Фините линии и бръчки, които се появяват с течение на годините върху кожата на лицето и шията, биват два типа – динамични и статични. Динамичните са познати още като „мимически” и се дължат на нормалната активност на мускулатурата при говор и изразяване на емоции. Блокирането на предаване на нервния импулс от неврона към мускула, води до релаксация на последния и той спира да се съкръщава. Крайният ефект е видимо изглаждане на кожата, за която е прикрепен съответния мускул. Вторите бръчки са т.н. статични или още постоянни. Те се развиват с течение на времето поради отпускане на кожата с годините. Блокиране на активността им чрез ботокс не би довело до намаляване, заличаване и изчезване на тези бръчки. Най-честите статичните бръчки са около устните, очите и по челото.
Показания за третиране с ботулинов токсин: хоризонтални линии на челото, глабеларни гънки (линии от намръщване), латерални линии около очите (пачи крак), фини бръчки по страничните части на носа, дискретни линии по брадичката, повишен тонус на дъвкателните мускули, прекалено повдигане на горната устна при усмихване, хоризонтални и вертикални линии на шията.
Допълнителни възможни приложения на ботулиновия токсин са – хиперхидроза (състояние, характеризиращо се с обилно изпотяване в областта на мишниците, дланите на ръцете и стъпалата на краката)и модулиране на мигренозни пристъпи.

Колко броя процедури са необходими

Инжектирането на ботулинов токсин с естетична цел е процедура с ограничена във времето ефективност. Продължителността на релаксация на въздействаната мускулна група варира според приложения продукт и е в рамките на четири до шест месеца, като зависи много и от индивидуалната реактивност на всеки човек. Наблюдения при приложение на ботулинов токсин с естетична цел показват, че продължителността на ефекта от терапията се увеличава с всяка следваща процедура. Важно е да се знае, обаче, че след преминаване ефекта на токсина няма влошаване качествата на кожата спрямо изходните преди прилагане на процедурата.

С какво се комбинира за по-добър ефект

За оптимален ефект – намаляване белезите на умора и стареене и подобряване на естетичния вид на кожата, няколко седмици преди инжектирането на ботокс е препоръчително осъществяването на радиочестотен лифтинг (exilis). Процедурата използва монополярни радиовълни, които чрез дълбоко загряване структурите на кожата води до стимулиране производството на колаген в нея, както и стягането й в третираната зона
За по-бистър тен, свежест, подмладяване и намаляване на фини линии и бръчки може да се проведат поредица от химически пилинги, които да се комбинират с ботокс различни зони.
Отличен вариант като предварителен или последващ терапевтичен подход към ботокса е и хидратацията на кожата чрез мезотерапия с различни биологично активни съставки. Възможно е реализирането и на плазмолифтинг.

contacts_info

СОЦИАЛНИ ПРОФИЛИ: