Химичен пилинг
три вида химичен пилинг

Химичен пилинг

Химичен пилинг

Химичният пилинг е нехирургична манипулация, чрез която се цели унищожаване на повърхностните слоеве на кожата с помощта на различни по сила на действие органични киселини. Целта на манипулацията е физиологична и контролирана промяна на вида на кожата, чрез регенериране на нов епидермис.

В зависимост от физикохимичните свойства на агента, който се прилага, има три вида пилинг: повърхностен, среден и дълбок.

Чрез повърхностният пилинг се цели отстраняване само на най-горния рогов слой на кожата и евентуално се стига до ниво между гранулозния и базалния слой на епидермиса.

Чрез средният пилинг се достига ниво папиларна дерма (горния слой на дермата). При дълбокият пилинг се прониква в дълбочина – ретикуларна дерма. Кой от трите вида пилинг ще се избере зависи от целта която трябва да се постигне и от желанието на пациента, т.е. какво очаква той от тази процедура.

Какъв вид пилинг ще се избере е изключително важен момент за постигане на желаните резултати. За правилния избор голямо значение има професионализма и опита на дерматолога. Неговите възможности да снеме анамнезата и статуса правилно, да може професионално и убедително да обясни кой пилинг е най-подходящ за кожата на пациента и така в най-голяма степен да се удовлетворят очакванията му. Подчертавам, че това е много важен момент за добрия резултат от тази манипулация.

Как протича процедурата?

В днешно време козметичната индустрия е много развита и на пазара има много видове пилинги на различни фирми, които имат специални инструкции за провеждане на процедурата. Поради този факт не можем да обощим в строги линии как протича тази манипулация. Но най-обобщено:
На почистено лице, най-често преди същинския пилинг, се поставя някакъв препилинг, целта на който е да подготви кожата за същинския химичен пилинг. След това се нанася самия пилинг. Следвайки инструкциите на фирмата производител за време се следи и реакцията на кожата. Това е важен момент в който дерматологът трябва да прояви своята квалификация. Когато се цели да се проникне на ниво 1 (повърхностен пилинг) трябва да се следи за малки, разпръснати бели петънца или еритем с умерен интензитет. Когато се прилагат средно дълбоки пилинги, т.е. целта е да проникнем до папиларна дерма ( ниво 2) следим за еднороден бял слой с по-голяма площ. Когато се използват дълбоки пилинги с цел ниво ретикуларна дерма (ниво 3) агентът предизвиква еднороден сивкав цвят върху третираната кожа.

Този феномен, който се наблюдава се нарича фростинг и представлява денатурация на епидермалния кератин и/или дермалните протеини.

След това следва неутрализация на пилинга с друг агент, който е под различна форма в зависимост от марката пилинг, който е използван. На финала се поставя фотозащитен продукт и се обяснява на пациента изключителната важност за неговото използване в дните след пилинга, с цел да се предотвратят нежелани петна. Като време манипулацията е с продължителност 15-20 мин.

Болезнена ли е процедурата?

Процедурата е свързана с усещане за леко парене и затопляне на третираната зона. При дълбокият пилинг има по-силно усещане за парене и дискомфорт. Работила съм с най-различни марки пилинги и в никакъв случай не мога да определя, че тази манипулация е болезнена. Химичен пилинг на лице. При разговора с пациента преди процедурата, лекарят обяснява какво точно трябва да се почувства.

Всеки дерматолог има различни подходи, които е изградил в практиката си. Може да се обясни на пациента да информира лекаря за степента парене по някаква скала – например от 0 до 10.

Субективното усещане за болка при различните индивиди е различно, но спокойно мога да кажа, че манипулацията не е болезнена. Прилагането на анестезия не се налага. Вентилирането на въздуха около лицето допринася значително за облекчаване на евентуалните неприятни усещания по време на процедурата.

Трябва ли да се използват специални продукти за домашна употреба след пилинга?

Много от фирмите производители предлагат набор от продукти за домашна употреба след процедурата, но те не са задължителни. Дерматологът обяснява за тези възможности, но закупуването им зависи от желанието на самите пациенти. Това което обаче е задължително да се използва след пилинг и трябва да бъде многократно повторено от дерматолога в целия цикъл от предварителния разговор до последните препоръки след процедурата, е използването на фотозащитни средства с висок фактор на фотозащита и ежедневно, многократно хидратиране на кожата в домашни условия. От изключителна важност е да се обясни, че редовното поставяне на фотозащита поне 30 дни след процедурата, ще избегне нежеланите хиперпигментации. Подходящата фотозащита се прецизира в разговор между двете страни, като лекарят трябва да препоръча подходящата текстура (според типа кожа) и степен фактор (съобразен с вида на пилинга и фототипа кожа). Другият важен момент след процедурата е многократната хидратация. Тя е изключително необходима с цел подпомагане излющването на третирания слой и постигане на желания ефект от пилинга. При дълбокия пилинг, когато химичният агент стига до разрушаване на ретикуларната дерма, пациентът трябва да остане поне 2-3 дни в къщи без да излиза и далеч от ултравиолетовата светлина проникваща дори през стъклата на прозорците. След този пилинг могат да се назначат и допълнително кремове с активни съставки, целящи успокояване на раздразнението.

Странични ефекти

Когато манипулацията се извършва от опитен лекар в областта естетична медицина, спокойно мога да кажа, че тя е нискорискова и няма странични ефекти. Когато казвам опитен лекар имам предвид професионализма през целия процес от изслушване на пациента- какво цели той с тази манипулация до преценката на лекаря и възможността му да го убеди от какво неговата кожа се нуждае. Да се обясни правилно и точно какви са очакванията от манипулацията, да се насочи пациента към точния вид пилинг, от който има нужда и не на последно място професионалното извършване на процедурата. Напомнянето за задължително използване на подходяща медицинска фотозащита и многократно хидратиране в домашни условия, ще предотврати нежелани последствия. Когато специалистът лекар извърши правилно и прецизно всички тези стъпки, мога да кажа спокойно, че химичният пилинг няма странични ефекти.

Възстановителен период

Периодът на възстановяване зависи от вида пилинг, който е приложен: повърхностен, среден или дълбок.

При леките повърхностни пилинги възстановяването е много бързо – около един ден след процедурата започва леко, почти незабележимо отпадане на повърхностния рогов слой, което продължава около 4 дни, а може и по-малко.

При средният пилинг се стига до по- дълбоките слоеве на кожата и за това там залющването е малко по-дълбоко и по-видимо. Продължава 4-5 дни. През цялото това време пациентите спокойно могат да не прекъсват социалните си ангажименти.

При дълбокият химичен пилинг, при който се стига до ниво 3 – ретикуларна дерма, възстановителния период е по-дълъг. Около 2 дни след процедурата на повърхността на третираната повърхност се образуват кафеникави крусти. Лекарят обяснява на пациента, че тези крусти не бива да се отсраняват механично, а трябва да се чака тяхното спонтанно отпадане, подпомогнато от многократната хидратация. След този пилинг пациентите трябва да прекъснат социалните си контакти около 5 дни и възстановителния период продължава около 10 дни.

След химичен пилинг няколко часа след процедурата кожата на лицето е леко зачервена. При дълбок пилинг е възможна и лека оточност.

Брой процедури

Невъзможно е да се каже точния брой процедури за провеждане на един курс пилинг. Това зависи от много фактори- вид на пилинг; дълбочина, на действие; цел на манипулацията; преценка на ефекта след първата процедура. Фирмите производители дават инструкции за използване на продуктите, но опитният дерматолог е този, който определя точната схема и честота на процедурите, следейки реакцията на кожата. За това в предварителен разговор с пациента се обяснява горепосоченото и броя и периода на извършване на процедурите се приемат условно точно. Като обобщено правило : колкото по- повърхностен е пилинга, толкова повече поредни процедури могат да се направят.

При средния пилинг обобщено може да се каже, че се извършват около 4 процедури през 10-14 дни. При дълбокия пилинг, ако не са постигнати желаните резултати от първия път ( това се преценява след пълното възстановяване на кожата), процедурата може да се повтори след 5ти-6ти месец. За това пак подчертавам, че броя на процедурите и интервала между тях се определят строго индивидуално при всеки пациент.

Колко дълго трае ефектът?

След направените процедури и възстановяване, финните бръчки се изглаждат, повърхностните дефекти се изчистват, кожата изглежда по- стегната и еластична. Колко дълго трае този ефект зависи от много “стресови фактори», на които е подложена кожата на пациента: ултравиолетова радиация, образуване на свободни радикали (при пушачки в особено големи количества), използване на неподходяща козметика, неправилен начин на живот, недостатъчно добри грижи за почистване на кожата и още много други фактори. Задължение на лекаря, специалист в естетичната дерматология, след процедурите да определи и да посъветва пациента каква бяла козметика и какъв макиаж да използва. Подчертава се абсолютната необходимост от правилно ежедневно почистване на кожата. На пациента трябва да се направи програма включваща процедури от естетичната дерматология, грижа за кожата в къщи и честота на посещаемост на дерматологичния кабинет. Важно е да се изгради много финна връзка, на пълно доверие на пациент към лекар. За да се постигне удовлетворяващ резултат от манипулацията, не е достатъчно да се направят само процедурите, а да се предложи една цялостна консултация и програма всеки пациент по отделно. Програмите да се правят с индивидуален подход, съобразен с много фактори, като се започне от тип кожа, емоционална индивидуалност и социален статус. Всички тези обстоятелства определят продължителността на ефекта. Ако пациента не се върне за консултация или поредна процедура в кабинета това, означава че лекаря не си е свършил добре работата. И най-скъпия пилинг последван от не добри грижи и консултации може да се окаже неефективен.

Обобщено мога да кажа, че пациентите, които държат на красивия и здрав вид на кожата трябва да правят серия процедури поне веднъж в годината. Най-подходящия сезон е есенно – зимния, поради по-слабото слънцегреене.

Подходяща ли е за млада кожа?

Няма възрастови ограничения за извършване на тази манипулация. Разбира се не се прави при деца и няма ефект при изключително застаряващи кожи. В последния случай се използват други възможности от естетичната дерматология и пластична хирургия. Химичният пилинг има много добри резултати при млади пациенти със себорейна кожа, акне, разширени пори. Пазарът на медицинска козметика предлага невероятно добър избор от пилинги с тази насоченост.

Има много проблеми на кожата, които могат да бъдат лекувани успешно с прилагането на медицински пилинг. Най-честите индикации за използване са: повърхностни бръчки, пигментации, постлезионални белези от акне, фотостареене, себорейна кожа, разширени пори, комедони, плоски брадавици. В някои случаи изолирано химичният пилинг няма да доведе до желаните резултати. Само квалифициран лекар може да прецени дали трябва да се проведе съответнното медикаментозно лечение за съществуващ проблем преди и след пилинга, за да се получи максимално удовлетворяващ резултат. От практиката си разделям пациентите, които се подлагат на пилинг процедури на две основни групи: Първата група пациенти са пациенти между 30-35 години, които за първи път забелязват първите признаци на стареене на кожата и търсят начин да забавят този процес. При тази група пациенти основната цел на манипулацията е да се възвърне изгубената влага, тонус, свежест на кожата, да се изгладат финните бръчки и възвърне еластичността на кожата.

Другата основна група пациенти, са тези с дерматологични проблеми или с последствия от тях, на които дерматологът сам препоръчва на определен етап от лечението химически пилинг. Такива са пациентите с белези от акне, хиперпигментация, множествени актинични кератоми, множествени плоски брадавици, фотоувреждане.

Дори и при абсолютно здрави кожи, без медицински показания, подходящият химически пилинг проведен в дерматологичен кабинет веднъж годишно води до невероятно добър естетически резултат и поддържане здравия вид на кожата.

За повече информация потърсете контакт с Николина Лечева – медицински козметик и фотоепилация.

contacts_info

СОЦИАЛНИ ПРОФИЛИ: